Planetaarionäytökset

Planetaarionäytökset

Näytämme planetaariossa superelokuvia, tähtiohjelmia ja ensimmäisenä Suomessa myös reaaliaikaista kaukoputkikuvaa taivaalta. Projektorilla voi katsoa myös muuta elokuva-, video- ja tietokonemateriaalia.

Kaikki esitykset ovat saatavilla suomen tai englannin kielisinä. All Planetarium Shows are available in Finnish and English. Three Planetarium Shows are also available in Russian.

Avaruuden uhat

Kesto: 25 min

Öisen tähtitaivaan kauneus ja näennäinen rauhallisuus kätkee taakseen maailmankaikkeudessamme raivoavat voimat. Elokuvassa tarkastelemme erilaisia avaruudesta meitä uhkaavia vaaroja, räjähtäviä tähtiä, kohtaamisia mustien aukkojen kanssa ja törmääviä asteroideja ja komeettoja.

Avaruusajan aamunkoitto

Kesto: 45 min

Elokuva kertoo ihmisen avaruuslentojen lyhyen historian ja luo katsauksen tulevaisuuden avaruusturismiin. Seikkaile mm. Juri Gagarinin ja Neil Armstrongin mukana ja kuvittele miltä tuntuisi itse lentää avaruuteen lähitulevaisuudessa!

Pink Floyd – Dark side of the moon

Kesto: 45 min

Näe yhden musiikkihistorian merkittävimmän albumin kappaleet omin silmin! Kallioplanetaario esittää ainoana Suomessa Pink Floydin maailman eniten myydyimmän  albumin Dark side of the Moon kappaleet Full Dome 360 musiikkishow:na puolipallon  muotoisen kupolin alla.

Abstraktien ja havainnollistavien kuvien, 360 Full Domen sekä Dolby 5.1 Surroundin  avulla elät musiikin ja sanoitusten mukana. Pink Floyd -musiikkishow on elämys, joka kaikkien Pink Floydin musiikin ystävien on koettava!

Faaraoiden tähdet

Kesto: 35 min

Mitä tähdet merkitsivät Egyptin muinaiselle korkeakulttuurille?

Poikkesiko silloinen tähtitaivaan merkitys nykykäsityksestä vai voimmeko edelleen nähdä saman tähtitaivaan kun Faaraot? Matkusta muinaiseen Egyptiin näkemään kuinka tähtitieteen avulla määritettiin aika ja kalenteri sekä suunnattiin valtavat rakennukset. Opi millaisia yhteyksiä muinaiset egyptiläiset kokivat tähtiin ja moniin tähtitieteellisiin ilmiöihin. Näet upeita kolmiulotteisia kuvia Egyptiläisistä temppeleistä ja hautaholveista niiden alkuperäisessä väriloistossaan.

Kaksi pientä lasinpalaa

Kesto: 25 min

Ihmeellinen kaukoputki. 400 vuotta sitten,  yksinkertainen sovellus lasten leikkikalusta toi äärettömän ja arvoituksellisen avaruuden silmiimme ja mieliimme. Tule mukaan tänään, kun maailman suuret tähtikaukoputket vievät meidät tuon historiallisen tapahtuman siivittäminä yhä kauemmas menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Elämän mysteeri – Darwinin luonnonvalinta

Kesto: 45 min

Lähde nuoren Charles Darwinin mukaan mielenkiintoiselle purjehdukselle maailman ympäri HMS Beaglella. 1800-luvulla oli löydetty monia fysikaalisia ilmiötä ja niitä ohjaavat luonnonlait, mutta elämän vaikuttavin mekanismi oli vielä tuntematon: kuinka uudet eläinlajit korvaavat sukupuuttoon kuolleet? Oli aika tämän mysteerien mysteerin luonnontieteelliselle selitykselle.

Kaluoka’hina – lumottu riutta

Kesto: 30 min

Kaluoka´hina – lumottu riutta on huumorilla höystetty seikkailutarina, joka antaa samalla runsaasti tietoa elämästä koralliriutalla. Elokuvan pääosissa on kaksi kalakaverusta, sahahai Jakke ja riuttakala Nysä. Jakke ja Nysä asustavat lumotulla Kaluoka´hinan riutalla, jota ihminen ei voi löytää. Tulivuorenpurkaus uhkaa murtaa lumouksen, ja kaverukset saavat tehtäväkseen estää tuho.

Viihdytyksen ja jännityksen lisäksi elokuvassa kerrotaan riutoista ja niiden lajikirjosta, vuorovedestä ja sen synnystä, vedenalaisista tulivuorista ja merilevämetsistä sekä elämän sopeutumisesta näihin ainutlaatuisiin olosuhteisiin.

Universumin ihmeet

Kesto: 25 min

Näe maailmankaikkeuden syvyyksiin Hubble avaruusteleskoopin silmin ja matkusta miljardeja vuosia menneisyyteen kokemaan maailmankaikkeuden synty. Tällä uskomattomalla avaruusmatkalla todistat galaksien muodostumisen ja tutkit ihmeellisimpiä tähtisumuja ja muita avaruuden rakenteita. Matkan aikana lennät Linnunratamme läpi ja palaat kotiin Aurinkokunnan planeettojen ohi lentäen.

Mustat aukot

Kesto: 25 min

Elokuva kertoo maailmankaikkeuden hämmästyttävimmistä kohteista, mustista aukoista. Ne vangitsevat sisimpäänsä ajan, avaruuden ja jopa pienimmänkin valonsäteen. Supertietokoneilla toteutetut tieteellisen tarkat, mutta samalla kiehtovat visualisoinnit vievät katsojat jännittävälle matkalle mustien aukkojen sisuksiin.

Elokuvassa saat hämmästellä tarkkoja visualisointeja varhaisesta maailmankaikkeudesta, tähtien syntymästä ja kuolemasta, jättiläisgalaksien törmäyksistä ja simuloidusta lennosta supermassiiviseen mustaan aukkoon joka piileksii Linnunrata-galaksimme keskustassa.

Pahvilaatikkoraketin salaisuus

Kesto: 40 min

Lähde mukaan huikeaan seikkailuun, jossa lapset rakentavat pahvilaatikosta raketin ja lentävät sillä läpi Aurinkokunnan. Matka alkaa Auringon kiehuvalta pinnalta, kulkien Saturnuksen jäisille renkaille ja kaikille muille planeetoille. Animaatiotekniikkaan perustuva vauhdikas ja upea superelokuva sopii erityisesti lapsikatsojille.

Valon valtakunta – elämän lyhyt historia

Kesto: 25 min

Esitys vie meidät ihmeelliselle matkalle avaruuden halki. Kuinka maapallomme ja elämä saivat alkunsa? Esitys kertoo elämästä ja sen kehityksestä suuresta alkuräjähdyksestä nykyaikaan, maailmankaikkeuden kehitysilmiöistä, tähtien synnystä ja kuolemasta sekä aineen ja energian kiertokulusta.

Valon valtakunta – esitys on visuaalinen unelmamatka, jossa melodinen musiikki ja ääniefektit vievät katsojan unohtumattomalle seikkailulle avaruuden ääriin.  Esitys on ainutlaatuinen elämys, joka ihastuttaa kaiken ikäisiä katsojia.Esityksen on tuottanut saksalainen Reef Distribution GmbH, ja sen maailman ensi-ilta oli Hampurin planetaariossa 30.6.2009. Esitys on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja mm. Best Immersion Award at the European Immersive Film Festival Portugal 2009, the Excellence Award at the Fulldome Festival in Jena –Germany, 2009; Honorable Mention at the Fulldome Festival at Jena Planetarium (Germany, 2010; ”BEST MOVIE” at the 2010  International Planetarium Movie Festival in South Korea.

Tähtitaivas

Ajankohtainen katsaus tähtitaivaan tapahtumiin ja tähtitieteen uutisiin. Esityksen pääpaino on paljain silmin näkyvässä tähtitaivaassa. Esityksissä opitaan tunnistamaan tähtikuvioita ja tähtiä sekä planeettoja. Ohjelman aikana ja sen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia.

Star of Bethlehem

Kesto: 22-min

Journey back in time to see the night sky 2000 years ago. What was it that brought the Magi from the East to a little town in palestine? Who were the wise men? Were there just three? Did they come from Persia, Babylon or Ethiopia? Did they follow a visible star to Jerusalem? Was Jesus born 2005 years ago? Is December 25th his real birthday?

Star of Bethlehem takes you to the time of mystery, in a planetarium show produced by the Houston Museum of Natural Science that answers these questions and more, as audiences search for a celestial object that could have led the wise men to the Christ child. A planet was called a “wandering star.” A meteor was a “shooting star.” And a comet was a “hairy star” because its tail looked like a beard. These are all candidates in our search. See the new research of a triple conjunction that may have been the sign in the East of the new Messiah.

U2

You’ve heard the band. Now SEE the music. U2 brings to life the band’s expansive catalog with rich, CGI imagery. Immerse yourself in the music of one of rock n’ roll’s most prolific bands!

Led Zeppelin

This show transports visitors into dozens of mood provoking settings. The motions are more calculated to heighten the transportive feeling, drawing audiences deeper into the scenes.

This image library can be fit to Led Zeppelin’s classics such as “Kashmir,” “Black Dog,” “Over the Hills and Far Away,” “Stairway to Heaven,” and “Rock and Roll.”